Kézművesség események kreativitás

Kézművesség események kreativitás

Százarcú svájci sapka: A Svájci, a Baszk és a Francia egyvelege

2024. február 28. - FERENC.N

Százarcú svájci sapka: A Svájci, a Baszk és a Francia egyvelege

 

A svájci sapka, egy lapos, kerek fejfedő, mely a fejméretnél valamivel nagyobb átmérőjű, és nem rendelkezik ellenőzővel vagy karimával. Ezt a stílusos fejfedőt férfiak és nők egyaránt viselhetik. Az eredetét a barettre vezethetjük vissza, mely bársonyból vagy más szövetből készült, és szintén szélesebb volt, mint a fej. Érdekesség, hogy magyarul "svájcisapka"-nak nevezzük, noha valószínűleg téves a svájci eredetre való utalás, ugyanis eredetileg a baszkok viselték ezt a sapkát (ezért nevezik baszk sapkának is), és onnan terjedt át Franciaországba. A magyarban használt "barett" kifejezés pedig a francia béret szóból ered, míg a német és az angol változatok "berett" illetve "beret" névvel illetik. A svájci sapka története gazdag és változatos. Az 15. században először vált divatossá, és előkelő férfiak és nők egyaránt hordták. Később megjelenése változott azáltal, hogy mely társadalmi rétegek tagjai viselték. A sapkát tollakkal, apró képekkel és más díszítőelemekkel látták el, és egy nyakba lógó zsinór segítségével a hát közepére eresztették. Annak ellenére, hogy tilalmak léptek életbe, egyszerűsített formában a parasztok és a kézművesek is viselték. A reneszánsz fejfedő nagyméretű, hasított és duzzadt karimájú változata különösen a zsoldosok ruházatának része volt a 16. század első felében. Később a hivatali viseletben is fennmaradt, és a régi, hivatást jelző baretek nyomán váltak papok, egyetemi tanárok, bírák és ügyvédek hivatalos viseletévé. A 19. század elején művészsapkaként is divatos volt, majd a 20. század 1930-as éveiben újra népszerűvé vált. Napjainkban időnként újra divatba jön, és sok országban az ifjúsági szervezetekben, fegyveres testületekben része az egyenruhának.

11517.jpg

Magyarországon az 1889-ben Kokron (Cocron) József által alapított hódmezővásárhelyi Kokron József és Fiai Kötszövöttárugyárban az 1930-as években speciális síkkötőgépeken kezdtek svájcisapkát gyártani. Ezt a terméket, amelyet Nor-Coc márkanéven forgalmaztak, hatalmas sikert értek el. Az egész országot ellátták vele, és több nyugat-európai országba is exportálták. A gyártást a második világháború után a Kokron-gyár utódja, a Hódmezővásárhelyi Divat Kötöttárugyár (HÓDIKÖT) is egészen az 1960-as évekig folytatta.

Milyen színekben kapható a svájcisapka?

 

A svájcisapkák széles választékban elérhetők, így mindenki könnyen megtalálhatja a saját stílusának és ízlésének megfelelőt.

Néhány gyakori szín:

Piros: A piros svájcisapka hagyományosan a svájci zászló színeit idézi, és egyértelműen az országhoz kapcsolódik.

Kék: A kék szín is népszerű, és szintén a svájci zászlóra utal. Elegáns és klasszikus választás.

Fekete: A fekete svájcisapka diszkrét és sokoldalú. Alkalmas mind mindennapi viseletre, mind pedig hivatalosabb eseményekre.

Zöld: A zöld színű svájcisapka frissességet és természetességet sugall. Ideális a természetjárás és kirándulások során.

Sárga: A sárga színű svájcisapka vidám és feltűnő. Kiváló választás, ha ki szeretnél emelkedni a tömegből.

Szürke vagy barna: Ezek a semleges színek sokféle öltözethez passzolnak, és elegáns megjelenést kölcsönöznek.

Fontos megjegyezni, hogy a színek változhatnak a gyártótól és a kollekciótól függően. Érdemes körülnézni a különböző márkák és üzletek kínálatában, hogy megtaláld a neked tetsző színű svájcisapkát!

A bejegyzés trackback címe:

https://maskara.blog.hu/api/trackback/id/tr4618341371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása