Kézművesség események kreativitás

Kézművesség események kreativitás

A szemüveg története, fajtái és érdekességek

2024. május 03. - FERENC.N

A szemüveg története, fajtái és érdekességek

 

A szemüvegek története egészen a 13. századig nyúlik vissza, amikor az olasz szerzetesek először készítettek félkör alakú lencséket az olvasáshoz. Ezeket az "olvasóköveket" kvarcból és kristályból készítették, és segítettek a presbyopiában szenvedő szerzeteseknek. A szemüvegek feltalálását gyakran az emberiség kulturális történetének egyik fontos lépéseként tartják számon, mivel lehetővé tette a látássérültek számára, hogy aktív szerepet vállaljanak a mindennapi életben.

A különböző típusú szemüvegek között megtalálhatók a korrekciós lencsék, amelyek a fénytörési hibákat korrigálják, valamint a biztonsági szemüvegek, amelyek védelmet nyújtanak a szemnek. A napszemüvegek világos nappali fényben javítják a látást és védelmet nyújtanak az UV sugárzás ellen. A tipikus napszemüveg lencsék árnyékoltak vagy polarizáltak lehetnek, és vannak olyan fotokromatikus szemüvegek is, amelyek sötétednek vagy enyhén árnyékoltak sötét vagy beltéri körülmények között, de napszemüveggé válnak, amikor UV fény éri őket.

A napszemüvegek története a 12. századra nyúlik vissza, amikor a kínaiak először használtak füstös kvarcot a napfény elszűrésére. Ezek a korai napszemüvegek még nem rendelkeztek korrekciós képességgel, de védelmet nyújtottak a vakító fény ellen. A 20. század elején váltak divatos kiegészítővé, és ma már számos különböző stílusban és formában kaphatók.

 

A vicces szemüvegek, például a Groucho szemüvegek, a humoros álarcok egyik legismertebb és legnépszerűbb típusát képviselik. Ezek a szemüvegek a híres komikus, Groucho Marx színpadi sminkjének karikatúrájaként szolgálnak, általában fekete kerettel, szemüveg műanyag orral, bozontos szemöldökkel, bajusszal és néha egy műanyag szivarral ellátva. A Groucho szemüvegek már az 1940-es évek óta elérhetők, és azóta is világszerte felismerhetőek.

14957.jpg

Ezek a szemüvegek gyakran szolgálnak a slapstick humor egyik jelképeként, és megjelennek az "Álarcos Arc" (🥸) emojiban is. Nemcsak Halloweenkor népszerűek, hanem gyermekzsúrok és vicces ajándékok részét is képezik. Az idők során a Groucho szemüvegek túlnőttek eredeti céljukon, és önálló életre keltek, még azok számára is, akik nem ismerik Groucho Marx filmjeit vagy vaudeville előadásait.

A mókás szemüvegek kiváló példái annak, hogy egy egyszerű tárgy hogyan válik kulturális ikonná, és hogyan hoz örömöt és nevetést generációk számára. Remélhetőleg ezek az információk jobban megvilágítják a vicces szemüvegek vidám világát! 😄

19752.jpg

A szemüvegek ma már nemcsak látásjavításra szolgálnak, hanem divatos kiegészítőkként is funkcionálnak, számos különböző anyagból és stílusból készülnek. A keretek lehetnek teljes kerettel, félkerettel vagy keret nélküli kivitelben, és sokféle formában kaphatók, mint például az orr alacsony illeszkedésű keretek, amelyek azok számára készülnek, akiknek az orrnyereg a szemük pupillájával egyenlő vagy az alatt helyezkedik el. Remélem, ezek az információk segítenek megérteni a szemüvegek izgalmas világát!

A bejegyzés trackback címe:

https://maskara.blog.hu/api/trackback/id/tr618395897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása